NÉGYSZÖGLET – 2021

Formákból és színekből szerveződő kódrendszer: kerek szögletek, Budapest, irodalom, geometria

A sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere rajzolja meg a budapesti történeteket, olvasmányélményeimet.
A kiállításon a 80 irodalmi művet feldolgozó rajz mellett bemutattam a Négyszöglet alapját adó formanyelv kialakulását, új anyag- és eljáráskísérleteket.

A Négyszöglet egy hosszú vizsgálódási folyamatnak a vizuális-képi leképezése, rendszerbe foglalása.

A Négyszöglet sorozat, összetartozást jelző szimbolika. Négy szín mesél irodalomról, otthonosságról, tünékeny életünk nyomairól. Négy ország négy városának négyszögesítése, közös halmaza. Az ötödik szín a metszet: a fekete, az összeadódás, egyezőség árnyalata. A nemzetek és kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere mutatja be a négy ország irodalmán keresztül.

Négyszöglet csak a lényeget mutatja: alapszíneket- és színtereket, hídként ívelő vonalakat, metszéspontokat. Az egyszerű formák variációi a végtelenség érzetét keltik. A fal mozogni, a kép mesélni akar, minden eleven és formálódik. Állandóságot csak a mélyben, a geometria periódusos rendszerében találni – és alapvető értékeinkben.

Alapszínek és színterek, vonalak, metszéspontok: ez a mi geometriánk. Magyar írók és költők Budapest vonatkozású sorai színekként és formákként elevenednek meg képekben.
Piros, kék, zöld, sárga és fekete vonalak, körök, négyzetek, ívek, téglalapok... Az érzések és gondolatok absztrakt hangjegyei rendszerbe állnak. Összhang. A leegyszerűsített élet legmélyebb vonatkozásai ezek, határok nélkül.

Itt élünk, írunk, régiónk régi s új történetei itt hagynak nyomot, Közép-Európa négyszögletében. Városlakók négyszer. Mi vagyunk, ez a mi geometriánk.

.

.

.

.

.

.

.

.

Négyszöglet – EP 2019

165 x 184 x 50 mm
festett alumínium

magántulajdonban: Szöllősi-Nagy – Nemes Gyűjtemény


EP 2019
ESTERHÁZY PÉTER: HASNYÁLMIRIGYNAPLÓ

2015. június 17., szerda
Napok teltek el stb.

Ma reggel bejöttem a Kékgolyóba, hogy elkezdjem a kemót. Nem szeretem így írni. A kemoterápia a jó. Amúgy mintha becézném.
Várok a koktélra, vagyis hogy kezdjük. Előtte a doktornőnél. Rémálom, mondom a folyosói tömegre, amin szinte megsértődik. Miért, talán sokat kellett várnia? Nem, nem panaszkodom. De hát azt mondta, rémálom. Mint egy tanárnő, hogy rosszul fogalmazok. De bírom. Azt az érzést tudja adni, hogy ért hozzá, hogy engem talán személyesen nem okvetlenül, de meg fog gyógyítani. Ilyesmi.

(…)

2015. szeptember 1., kedd

a Duna-parton jöttünk. Nagyon látszott a város szépsége. A Parlament szeretetre méltó abszurditása. Minden városnak van titka; Budapesté mi?

.

.

Forrai Ferenc

sorozat: Négyszöglet
időszak: 2016–2021.
helyszín: Budapest, Virág Benedek Ház
időpont: 2021. október
szöveg: Képes Gábor szövegeinek felhasználásával
fotó: Rácmolnár Milán