NÉGYSZÖGLET – 2021

Folyamatban Forrai Ferenccel

A Négyszöglet sorozat, összetartozást jelző szimbolika. Négy szín mesélt irodalomról, otthonosságról, tünékeny életünk nyomairól. Négy ország négy városának négyszögesítése, közös halmaza. Az ötödik szín a metszet: a fekete, az összeadódás, egyezőség árnyalata. A nemzetek és kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere mutatja be a négy ország irodalmán keresztül.

A Négyszöglet egy hosszú vizsgálódási folyamatnak a vizuális-képi leképezése, rendszerbe foglalása.

Csak a lényeget mutatja: alapszíneket- és színtereket, hídként ívelő vonalakat, metszéspontokat. Az egyszerű formák variációi a végtelenség érzetét keltik. A fal mozogni, a kép mesélni akar, minden eleven és formálódik. Állandóságot csak a mélyben, a geometria periódusos rendszerében találni – és alapvető értékeinkben.

Itt élünk, városunk régi s új történetei itt hagynak nyomot Budapest négyszögletében. Városunk négyszögesítése, közös halmaza. Alapszínek és színterek, vonalak, metszéspontok: ez a mi geometriánk. Magyar írók és költők Budapest vonatkozású sorai színekként és formákként elevenednek meg képekben.
Piros, kék, zöld, sárga és fekete vonalak, körök, négyzetek, ívek, téglalapok... Az érzések és gondolatok absztrakt hangjegyei rendszerbe állnak. Összhang. A leegyszerűsített élet legmélyebb vonatkozásai ezek, határok nélkül.

Itt élünk, írunk, régiónk régi s új történetei itt hagynak nyomot, Közép-Európa négyszögletében. Városlakók négyszer. Mi vagyunk, ez a mi geometriánk.

.

.

.

.

.

.

.

Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

2015. június 17., szerda
Napok teltek el stb.

Ma reggel bejöttem a Kékgolyóba, hogy elkezdjem a kemót. Nem szeretem így írni. A kemoterápia a jó. Amúgy mintha becézném.
Várok a koktélra, vagyis hogy kezdjük. Előtte a doktornőnél. Rémálom, mondom a folyosói tömegre, amin szinte megsértődik. Miért, talán sokat kellett várnia? Nem, nem panaszkodom. De hát azt mondta, rémálom. Mint egy tanárnő, hogy rosszul fogalmazok. De bírom. Azt az érzést tudja adni, hogy ért hozzá, hogy engem talán személyesen nem okvetlenül, de meg fog gyógyítani. Ilyesmi.

(…)

2015. szeptember 1., kedd

a Duna-parton jöttünk. Nagyon látszott a város szépsége. A Parlament szeretetre méltó abszurditása. Minden városnak van titka; Budapesté mi?

sorozat: Négyszöglet
időszak: 2016–2021.
helyszín: Budapest, Virág Benedek Ház
időpont: 2021.
szöveg: Képes Gábor szövegeinek felhasználásával
fotó: Rácmolnár Milán