Négyszöglet – 2019

Folyamatban Forrai Ferenccel

A Négyszöglet sorozat, összetartozást jelző szimbolika. Négy szín mesélt irodalomról, otthonosságról, tünékeny életünk nyomairól. Négy ország négy városának négyszögesítése, közös halmaza. Az ötödik szín a metszet: a fekete, az összeadódás, egyezőség árnyalata. A nemzetek és kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere mutatja be a négy ország irodalmán keresztül.

Négyszöglet – Budapest

A verseknek is van geometriája, Forrai Ferenc képeinek pedig költészete. Papírforma szerint történik a találkozás: ahogy rajzol, átmelegednek a lapok, érzelmektől telítődnek az egyszerű idomok, ikonokat kapnak az Idolok.
Egy nyugodt szeglet – Forrai Ferenc erre vágyik, és sorozatában otthonra is talál egy régióban. Régi, jó szokása ez: jönnek a képek légióban. Okos, tömör, tiszta kompozíciók.

Négy szín mesél irodalomról, otthonosságról, tünékeny életünk nyomairól. Négy ország négy városának négyszögesítése, közös halmaza. Az ötödik szín a metszet: a fekete, az egyezőség árnyalata. A nemzetek és kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere mutatja be a négy ország irodalmán keresztül.

Az egyszerű formák variációi a végtelenség érzetét keltik. A fal mozogni, a kép mesélni akar, minden eleven és formálódik. Állandóságot csak a mélyben, a geometria periódusos rendszerében találni – és alapvető értékeinkben. S mivel Forrai mester a többlet nélküli egyszerűségig bontja vissza az őt körbevevő világot, meg is találja az összekötő pontokat hazáink négyszögletében.

Itt élünk, városunk régi s új történetei itt hagynak nyomot Budapest négyszögletében. Városunk négyszögesítése, közös halmaza. Alapszínek és színterek, vonalak, metszéspontok: ez a mi geometriánk. Magyar írók és költők Budapest vonatkozású sorai színekként és formákként elevenednek meg képekben.
Piros, kék, zöld, sárga és fekete vonalak, körök, négyzetek, ívek, téglalapok... Az érzések és gondolatok absztrakt hangjegyei rendszerbe állnak. Összhang. A leegyszerűsített élet legmélyebb vonatkozásai ezek, határok nélkül.

Itt élünk, írunk, régiónk régi s új történetei itt hagynak nyomot, Közép-Európa négyszögletében. Városlakók négyszer. Mi vagyunk, ez a mi geometriánk.

.

.

.

sorozat: Négyszöglet
időpont: 2019.
helyszín: Budapest, Négyszoba Galéria
szöveg: Képes Gábor szövegeinek felhasználásával
fotó: Piti Marcell