Átkötések

Képzet- és gondolattársítás, gondolatok közötti párhuzam, kapcsolódások...

Megőrizni, óvni, oltalmazni, kímélni, csomagolás, borítás, fedés, újrahasznosítás, tapintás, anyagszerűség, folt, tinta, festék, elvonulás, elmélyedés, olvasónapló, utazás…

Az utazásaimra magammal vitt könyveket évekkel ezelőtt kezdtem el becsomagolni, hogy ne sérüljenek. Eleinte olyan fehér, újrahasznosított kartonból készítettem a védőborítót, melynek egyik felén próbanyomás volt. Az ábra nélküli, tiszta felével kifelé hajtogattam rá a könyvre.
Ez a borítás számomra kettős védelmet adott: védte a könyvet – és védte utazás közben a belső világomat.

Később a tiszta fehér papírt felváltották a rajzok: firkák, vázlataim töredékei, melyeket sokszor részleteikben nem lehetett értelmezni. Ma már van, hogy a firka tudatosan, de még az olvasás megkezdése előtt kerül a borítóra, a szerző és a könyvcím alapján. Ezek megrajzolása néhány percet vesz igénybe: rajzos előfeltevések, megérzések, hangulatok kisülései a papíron. Persze az is más, amikor egy régi kedvencemet csomagolom be, öltöztetem fel, ott az olvasmányélmény és az emlékek, benyomások vezethetik a firkát: de nem illusztráció készítésére törekszem.

ÁTKÖTÉS I.
Könyvet átkötni. Használt, sérült, viseletes könyvet új borítóval ellátni. Könyvet becsomagolni, védeni a sérüléstől, szennyeződéstől.

ÁTKÖTÉS II.
Képzet- és gondolattársítás, gondolatok közötti párhuzam, kapcsolat.

.

Rendszerújra

Dragomán György

Rókák esküvője

Simon Márton

A közösségi művészet felé

Kepes György

Különleges karakterek

Tom Hanks

Különleges karakterek

Tom Hanks

A fekete: Egy szín története

Michael Pastoureau

sorozat: Átkötések
időpont: 2006–
fotó: Forrai Ferenc