A vonal

Folyamatban Forrai Ferenccel

Nincs kezdete. Nincs vége. Mindannyian vonalban vagyunk, egyeneseink keresztezik egymást – hogy hogyan lesz ebből körforgás? Forrai Ferenc kiállításán minden lehetséges és lehet mindenséges. Forrai Ferenc évről évre tömény irodalmat és esszenciális vizuális művészetet hoz a látogatóknak, most a legelemibb lét-modellt tárja elénk.

Így élünk, nem kell túldimenzionálni: „az élet egy nagy öröklakás” (Képes Gábor) és néha lefolyunk az utcára, egydimenzióból a negyedikbe - vagy a negyedikről a Föld szintjére, szinte mindegy.

Kassák Lajos nyomában rójuk: „Megyek tovább ellenkező irányban az otthonommal. És mégis hazaérkezem. Úgy vélem nem is voltam sehol.”

Forrai mester valós és virtuális határán egyensúlyoz kiállításán, amely egy tárlat makettje – és a Forrai-mátrix részét képezik a hozzá kapcsolódó online tárlatvezetések is.

Ilyen is lehetett volna? – a Vonal egyben kérdő-jel egy olyan évben, amikor minden máshogy alakult, mint ahogy tervezni lehetett. Lehet-e tervezni? Csak tervezni lehet – mondja Forrai lelkiismeretesen, majd észreveszünk egy titkos üzenetet, valahol a vonal alatt.

A léc rezeg – az alkotó nem pihen. A sorsunkat ingaként rajzolja újra és újra az idő. Döntéseink, környezetünk és lehetőségeink erőhatásai irányváltásra késztetnek, olykor úgy is, hogy észre sem vesszük, újabb variációban vibrál a létünk. Forrai időszemlélete egyszerre a Nyugaté és a Keleté, miközben nyugtat és kelteget: egyenes, céltudatos haladásból örök visszatérésbe hajt – ha jártunk már az ismerős tájon, elgondolkodhatunk egy új irányon.

Hogy mit üzen? Nézőpont kérdése. Megannyi változás a súlyos állandóságban – önismeretre tanít egymás metszéspontjaiban. Ilyen ez a Vonal – csak el ne veszítsük a fonalat: körhinta-életünk egy szál dróton lóg a végtelenben, függő függetlenségben, de jó így, mert szeretjük a kockázatokat. Forrai Ferenc a jelenkorban is a régi – mert vadonatúj: végtelenül pontos.


szöveg: Képes Gábor
3D: Barkóczi Máté
fotó: Rácmolnár Milán